Szkoła Podstawowa im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Czersku uczestniczy w międzynarodowym projekcie Erasmus+ pod nazwą „Food for Thought”.
Nauczyciele i uczniowie ze szkół z czterech państw – w Czersku (Polska), Kalamaty (Grecja), Izmiru (Turcja) i Porto (Portugalia) badają związek jaki istnieje pomiędzy żywnością, a różnymi obszarami ludzkiej działalności - sztuką/ literaturą; folklorem/ tradycją; zdrowiem, dobrym samopoczuciem/ środowiskiem. Ta podróż ukazuje znaczenie jedzenia jako elementu kulturowego łączącego Europejczyków dawniej i dziś.
W dniach 7–9 grudnia nauczycielki z Czerska, panie - dyrektor Iwona Wadas oraz Ewa Gromadzka uczestniczyły w wyjazdowym spotkaniu nauczycieli biorących udział w projekcie, które miało miejsce w pięknym mieście Kalamata w Grecji. Wraz z nauczycielkami z Porto (Odete Silva, Carla Vieira), Izmiru (Yeliz Gokce i Sehnaz Mustu) oraz gospodarzem spotkania, nauczycielem języka angielskiego w II Gimnazjum w Kalamacie (Nikos Lagios) brały udział w licznych aktywnościach. Wśród nich było spotkanie z uczniami, szkolenie wraz z prezentacją narzędzi cyfrowych, prowadzone przez ambasadora eTwinning (Kelly Katsirou), wizyta u burmistrza Kalamaty (Thanasis Vasilopoulos) oraz wycieczki krajoznawcze do Pilos i Ancient Messini. Podczas wizyty panowała znakomita atmosfera i porozumienie. Omawiano przyszłość unijnego projektu, rozmawiano o problemach i dzielono się doświadczeniem w pracy z uczniami.
Następnymi etapami projektu będą: marcowa wyprawa nauczycieli i uczniów ze wszystkich szkół partnerskich do Izmiru, majowa do Porto oraz wrześniiowa do Kalamaty.
Ostatnie spotkanie międzynarodowego zespołu odbędzie się w Polsce. Goście z Grecji, Turcji i Portugalii zawitają do Czersku, by poznać kuchnię Urzecza oraz okoliczne zabytki.
Wyświetlono: 374