Uczniowie górskokalwaryjskiej szkoły gastronomicznej uczestniczyli w październiku w praktykach w Grecji.
„Praktyki zagraniczne szansą na rozwój” to nazwa projektu nr 2019-1-PL01-KA102-061822, realizowanego w Zespole Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii w ramach Programu „Erasmus+” (sektor „Kształcenie i szkolenia zawodowe”). Głównym celem projektu jest podniesienie jakości kształcenia, uatrakcyjnienie nauki zawodu oraz rozwijanie kompetencji językowych.
Podczas dwutygodniowego pobytu w Grecji w dniach 5–16 października 2020 r. uczniowie poznali nowe techniki pracy zarówno w branży gastronomicznej, jak i hotelarskiej. Dzięki współpracy z greckim partnerem praktykanci mieli okazję doskonalić swoje umiejętności zawodowe w cieszącym się popularnością hotelu Poseidon Palace w malowniczej miejscowości Leptokarya. Poznawali tajniki kuchni greckiej, szkolili umiejętności z zakresu obsługi konsumenta i gościa hotelu oraz doskonalili sprawność językową. W zupełnie nowych realiach zdobywali tak cenne dla nich doświadczenia i kwalifikacje.
Jednym z założeń projektu była również realizacja programu kulturoznawczego. Uczniowie mieli okazję poznać najważniejsze miejsca znajdujące się w okolicy. Zwiedzili m.in. wyspę Skiathos, kompleks skalno-klasztorny w Meteorach, pracownię ikon, miasto Thessaloniki oraz miejscowy skansen.
Praktykanci sprostali wszystkim postawionym przed nimi zadaniom i zostali wysoko ocenieni przez greckich pracodawców, czego zwieńczeniem była uroczystość wręczenia dyplomu Europass-Mobilność. Uczniowie wrócili do Polski z przekonaniem, że Grecja to magiczne miejsce, pełne życzliwych, serdecznych i otwartych ludzi, mających cierpliwość do każdego młodego praktykanta.
Wyświetlono: 464